Lausanne: de la principat episcopal la capitala cantonului Vaud
Capitala cantonului Vaud, pe malul lacului Leman, Lausanne își datorează numele unui fort galo-roman datând din anul 15 î.Hr. numit Lousonna.
În Evul Mediu, Losanna a fost menționată din nou ca un popas pe ruta a pelerinajului de la Canterbury la Roma, iar în 1275 Papa Grigore al X-lea și împăratul Rudolf al Sfântului Imperiu Germanic au sfințit Catedrala Notre Dame, prima catedrală gotică construită în afara Franței, făcând din Lausanne o destinație majoră al pelerinajului și contribuind la dezvoltarea orașului.
Orașul Vaudesc a cunoscut apoi apogeul său demografic și economic și a devenit un principat episcopal până în 1536, atunci când orașul și principatul au căzut sub jugul bernezilor. Deși bernezii au fondat Universitatea din Lausanne, orașul a suferit un declin care a dus la scăderea populației de la 8.000 la 5.000 de suflete în două secole. Abia când a venit ajutorul Franței cu Napoleon Bonaparte, în 1798, administrația berneză a putut fi desființată. Napoleon a creat Republica Elvetică și a numit Lausanne capitala Cantonului de Vaud, bucuros că a găsit un aliat în cucerirea Italiei.



O sută de ani mai târziu, odată cu revoluția industrială, Lausanne a cunoscut un avânt fără precedent: gaz, tuneluri și căi de comunicație: de acum înainte, Orient Express va trece prin Lausanne. Pierre de Coubertin a obținut, de asemenea, transferul Comitetului Olimpic Internațional la Lausanne. La 23 iulie 1923, la Lausanne a fost semnat tratatul de recunoaștere a legitimității regimului lui Mustafa Kemal Atatürk și a noilor frontiere ale Turciei. Astăzi, Lausanne se remarcă ca oraș al studenților (10% din populație), oraș al tinerilor și oraș cultural, cu 25 de muzee și numeroase activități anuale.
Palatul de Beaulieu la Lausanne
În 1916, primul „Comptoir Vaudois d’échantillons” a fost deschis la Lausanne. Conceptul a fost o premieră în Elveția și avea să se răspândească ulterior în toate Eleveția. Primul „Comptoir Suisse” a avut loc în septembrie 1920, ca o vitrină pentru produsele elvețiene. A avut loc în fiecare an până în 2018. Primul eveniment NASA din Europa a avut loc la Comptoir Suisse în 1962. De-a lungul timpului, au fost adăugate și alte clădiri, cum ar fi Sălile de Nord și, bineînțeles, teatrul.



Le Théâtre de Beaulieu
Le Théâtre de Beaulieu este cel mai mare din Elveția: este pentru Lausanne ceea ce Olympia este pentru Paris. Este un loc în care au jucat cele mai faimoase vedete ale secolului XX, printre care Edit Piaf, Ella Fitzgarald și Serge Gainsbourg. A fost inaugurat în 1954 și va fi supus unor lucrări de renovare între 2019 și 2022. Acest loc emblematic găzduiește, de asemenea, Béjart Ballet Lausanne, Orchestre de la Suisse romande și spectacolul pentru copii ” la Paternelle”.



În 2021, Quinette-Gallay din Paris a câștigat contractul pentru fotolii, iar noi am fost aleși să realizăm partea din lemn. Din cauza capriciilor pandemiei și a închiderii lui Quinette-Gallay, vom fi implicați doar în producția de prototipuri,