Rex Cinema la Berkhamsted (Anglia): 350 de fotolii

Berkhamsted este un orășel de aproximativ 18.000 de locuitori din estul Angliei, marcat de peste o mie de ani de istorie. Cele mai vechi referințe datează de la bătălia lui William Cuceritorul din 1066, când regele Harrold a fost învins și ucis. Ulterior, pe locul respectiv a fost construit un castel pentru a se apăra de invaziile normande de către fratele vitreg al lui William, Robert, conte de Mortain. Castelul și orașul vor deveni ulterior reședința preferată a regilor Angliei. În secolul al XVII-lea, castelul a fost în cele din urmă abandonat. Cu toate acestea, orașul a căpătat o nouă viață odată cu sosirea căii ferate și, mai ales, când a devenit sediul lui British Film Institute, una dintre cele mai mari cinemateci din lume.

Este imposibil să ne imaginăm Berkhamsted fără un cinematograf, atât de strâns legate sunt acestea. The Rex, al doilea cinematograf din oraș, a fost deschis la 9 mai 1938. Cinematograful Rex s-a remarcat prin arhitectura sa Art Deco și, la acea vreme, avea o capacitate de 1.100 de locuri. Apariția televiziunii a marcat declinul cinematografului în anii 1970. În următorii 20 de ani, la fel ca multe alte cinematografe, a trecut prin mai multe mâini și a fost maltratat de proprietarii săi succesivi, care în cele din urmă au plănuit să îl demoleze pentru a construi un bloc de locuințe. Salvat cu greu de asociația „Friends of the Rex„, din care făceau parte actori precum Hugh Grant, Hayley Mills și Ian Richardson, cinematograful a fost în cele din urmă renovat și deschis publicului în 2004 cu proiecția filmului The Tirth Man (Al treilea om).

Cu toate acestea, numărul de locuri va fi redus de la 1.100 la 350 pentru un confort sporit. O a doua renovare va avea loc în 2017, iar aici se va apela la Fininvest International pentru a produce husele pentru fotolii, care vor fi instalate de Quinette Gallay.