Renumită pentru universitatea sa din secolul al XII-lea, a fost și fondată într-o perioadă în care europenii începeau să traducă scrierile filozofilor greci care au contestat ideologia europeană, inspirând descoperiri științifice și progrese în domeniul artelor. Biserica însăși avea să sprijine aceste instituții în speranța unei reconcilieri între filosofii greci și teologia creștină. Relația dintre oraș și universitate nu a fost întotdeauna ușoară, iar peste 93 de studenți au fost uciși în revolta din 1355. Cu toate acestea, Oxford va rămâne un simbol al educației universitare și, mai ales, al educației aristocratice de-a lungul secolelor până în prezent.
Industria va ocupa un loc important în economie: desigur, vor exista editurile legate de universități, dar începând din 1920, William Richard Morris a fondat Morris Motor pentru a produce mașini în serie, un loc care funcționează și astăzi și care produce „Mini” sub conducerea BMW.
În această perioadă, J.B. Fagan a creat Teatrul PlayHouse, „teatrul de mare și mică dramă într-un oraș universitar”. Pe această scenă vor evolua numeroși artiști din Anglia și Franța, printre care Jean Giraudoux. Până în prezent, teatrul este administrat de o fundație sub auspiciile Colegiului St. John’s și menține în continuare o relație strânsă cu universitatea.
În 2016, teatrul este complet renovat și în cadrul acestui proiect vom interveni sub conducerea lui Quinette-Galllay pentru realizarea structurilor spătarelor fotoliilor, realizate în întregime din placaj de mesteacăn provenit din Ucraina și prelucrat în atelierele noastre din România.