Maison de la Culture à Bourges: 640 de fotolii

„A cœur vaillant, rien d’impossible” care s-ar traduce „Nimic nu este imposibil pentru o inimă curajoasă” era motto-ul uneia dintre cele mai faimoase figuri din orașul Bourges: Jacques Cœur (1395-1456). El a fost primul francez care a făcut comerț cu țările din Levant, cunoscut anterior sub numele de Orientul Mijlociu. Bourges are o istorie bogată, dar mai ales în Evul Mediu a cunoscut Epoca de Aur, când a devenit capitala Ducatului de Berry înainte de a deveni parte a Franței. Jacques Cœur însuși a fost un prieten apropiat al regelui Carol al VII-lea, iar fiul său Ludovic al XI-lea, născut la rândul său în Bourges, a ordonat crearea Universității din Bourges. Marele incendiu de la Bourges din 25 august 1487 a marcat declinul orașului.

Ideea de a crea o casă de cultură a venit de la André Malraux, pe atunci ministru al Afacerilor Culturale. Sala de spectacole construită între 1936 și 1938 a fost aleasă pentru a fi reconfigurată în două teatre: Grand Théâtre, cu 916 locuri, și Petit Théâtre, cu 350 de locuri. De asemenea, au fost construite săli de expoziție. În 1965, la Maison de la Culture de Bourges a fost inaugurată în prezența generalului de Gaulle. În 1994, clădirea a fost clasată ca monument istoric.

În 2009, a fost pus în aplicare un proiect de renovare, dar acesta a fost rapid anulat atunci când au fost descoperite rămășițe gallo-romane în subsol, ceea ce a necesitat săpături arheologice și a amânat finalizarea lucrărilor până la calendele grecești. Confruntată cu noi întârzieri și cu costurile suplimentare implicate, municipalitatea a decis să abandoneze amplasamentul și să construiască o nouă clădire nu departe de centrul orașului, pe o diferență de nivel de 20 de metri. Lucrările au început în 2018, implicând peste o sută de muncitori. Întârziată din cauza pandemiei, noua Maison de la Culture va fi în cele din urmă inaugurată la 10 septembrie 2021, în prezența ministrului culturii Roselyne Bachelot.

Maison de la Culture este împărțită în trei săli de spectacol, un restaurant și două cinematografe. Pentru artiști, există loji, un foaier și o sală de repetiții. Pentru fotolii din Grande Salle Gabriel Monnet, Fininvest International, condusă de Quinette-Gallay, va fi implicată în producția de cotiere și parte din lemn pentru spătar.