Ne aflăm la Versailles în 1667, iar șoaptele se răspândesc. Cu câteva zile în urmă, un tânăr olandez, de religie reformată pe deasupra, a adus din țara sa o mașină curioasă. Dar la ce ar putea fi folosită această mașină?
Christian Huygens lucrează la ultimele ajustări. Acest oaspete ieșit din co;un i-a fost recomandat regelui Ludovic al XIV-lea de către Colbert însuși, ca să nu spunem altceva.
Seara, toată curtea s-a adunat în așteptare și, în câteva clipe, totul s-a terminat: imagini subliminale au fost proiectate din această curioasă cutie metalică pe un panou alb adus special pentru această ocazie.
Se născuse strămoșul proiectorului: se numea „lanterna magică”. Christian Huygens nu s-a oprit aici cu invențiile sale. El este cunoscut pentru numeroase tratate de matematică și fizică aplicată, cum ar fi pendulul care a permis schimbarea ceasurilor de la 15 minute la 15 secunde. De asemenea, a fost primul care a dezvoltat, împreună cu asistentul său Denis Papin, primul motor cu combustie internă alimentat cu praf de pușcă…
Lanterna magică a continuat să evolueze de-a lungul secolelor. Inițial, lumina era produsă de lumânări și de un set de oglinzi concentrice. Lumina trecea prin plăci de sticlă pe care erau pictate și apoi proiectate imagini. O evoluție ulterioară a fost lanterna cu două lentile, care a permis ca două diapozitive să „se estompeze” înainte de apariția becului electric…
În amintirea acestor prime imagini proiectate, strămoșul cinematografului, orașul Beaune a construit în fostele pivnițe ale casei Calvet o sală de spectacole magnifică, pe care a numit-o „La lanterne magique” (Lanterna magică), unde magia pietrei și a lemnului îl transportă pe spectator într-o experiență de neuitat.
Fininvest International va fi implicată în renovarea structurilor spătarului și a cotierelor a aproximativ 480 de fotolii. Pentru realizarea acestor piese se va folosi placaj de mesteacăn prelucrat CNC în atelierele noastre din România.