Centre des Nouvelles Industries et Technologies sau CNIT din Paris la Défense este un simbol puternic al tehnicilor futuriste din Franța. A fost construit la sfârșitul anilor 1950 ca o extensie a fostului drum regal trasat de Le Nôtre de la Palatul Luvru, după ce Parisul și-a dat seama că Grand Palais devenise prea mic.
CNIT, o ispravă tehnică și un record mondial
O realizare tehnică datorată zelului inginerului Nicolas Esquillan, care a inventat cochilia dublă formată din pânze subțiri cu întărituri, precum aripile unui avion. Această clădire este astfel alcătuită dintr-o boltă autoportantă din beton armat de 22 500 m2, cu o grosime de numai 6 cm și o lungime de 218 m: o premieră. A fost inaugurată în 1958 de către generalul de Gaulle. Ministrul său al culturii, André Malraux, a declarat: „Nu s-a mai făcut așa ceva de la marile catedrale gotice încoace. Într-adevăr, CNIT este încă cea mai mare boltă autoportantă din lume.
În următorii douăzeci de ani, CNIT a servit drept centru de expoziții până la construirea palatelor de la Porte de Versailles. În 1988 și din nou în 2009, CNIT a suferit renovări succesive pentru a deveni cea mai mare sală de expoziții din lume dedicată noilor tehnologii. La subsolul său a fost construit un centru de conferințe cu două amfiteatre de referință, Goethe, cu 750 de locuri, și Leonardo da Vinci, cu 1.200 de locuri.
CNIT, cea mai recentă renovare
În 2020, sunt în curs de desfășurare studii pentru renovarea acestor două amfiteatre, pentru a le da un nou aspect. Ca un semn al vremurilor, noii proprietari, care sunt mai apropiați de natură, vor redenumi cele două amfiteatre în Amfiteatru Epicea și, respectiv, Amfiteatru Sequoia. De asemenea, vor alege o culoare nouă, mai naturală, nuc blond, în locul culorilor pastelate din anii 1980. Nu doar aceste încăperi, ci întreaga clădire va căpăta o nouă nuanță de lemn natural.
Lucrările propriu-zise au început abia doi ani mai târziu, din cauza pericolelor pandemiei Covid-19. Fininvest International este mândră că a fost aleasă pentru renovarea tâmplăriei fotolilor din aceste două săli, în total 2.100 de cutii de lemn, 2.100 de cotiere și același număr de spătare, fără a mai menționa tâmplăria pentru scaunele rabatabile. Fiecare piesă va fi demontată cu grijă și trimisă în România pentru a fi renovată. Acesta a fost unul dintre cele mai mari proiecte pe care Fininvest International le va realiza, după Centrul Național de Convenții din Qatar, care a avut 8.800 de locuri. De asemenea, este pentru prima dată când Fininvest International va realiza renovarea tâmplăriei, în condițiile în care până acum a produs tâmplărie nouă pentru sute de săli.
Într-un astfel de proiect, este imposibil să se recupereze 100% din piese, deoarece uzura timpului nu permite întotdeauna renovarea. Lemnul nu este fier sau plastic, dacă este ciobit sau suferă de așchii, piesa nu poate fi întotdeauna renovată. Astfel, doar 90% dintre piese au reușit să se strecoare prin plasă. Restul de 10% au fost fabricate în atelierul nostru cu ajutorul mașinilor CNC.
Ca și în cazul renovării unei case vechi, socotele de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. CNIT nu va face excepție. Vom constata că lemnul folosit nu a fost uniform, unele piese au fost realizate din fag, în timp ce altele din cedru. Când s-a aplicat pe acestea din urmă vopseaua „nuc blond”, rezultatele au fost foarte disparate și a fost nevoie de o mână de maestru pentru ca rezultatul final să se ridice la nivelul prestigiului celor două sale.
Rezultatul a fost surprinzător: clientul final s-a întrebat dacă piesele din lemn pe care i le-am furnizat au fost renovate sau noi. Această recunoaștere a calității a fost cea mai bună recompensă a noastră.
Renovarea CNIT – desfășurarea lucrărilor
Să ne întoarcem la evoluția proiectului: în iunie 2022, piesele sosesc în vrac în atelierele noastre. Aici începe lunga sarcină de selectare, curățare și șlefuire a tuturor pieselor, precum și de estimare a pieselor care pot fi returnate în Franța, renovate, și care vor fi aruncate definitiv.
Culoarea aleasă de client este aplicată manual pe fiecare piesă. Această operațiune va fi deosebit de delicată: într-adevăr, aceeași vopsea nu dă același rezultat pe lemnul nou ca pe cel vechi. În plus, după cum am văzut mai sus, pentru același tip de piesă au fost folosite mai multe specii diferite. Tehnicienii noștri s-au confruntat astfel cu o ecuație dificilă pentru a da o uniformitate de nuanțe în redarea pentru ambele sălii. Șlefuirea a trebuit să țină cont și de necesitatea de a păstra ultima foaie de furnir fără a o străpunge, ceea ce ar fi putut deteriora iremediabil piesa. Pe acest site a fost deja publicat un articol despre renovare.
Sub îndrumarea Technologistique, vor fi necesare șase luni de muncă pentru a finaliza acest proiect. Dorim să mulțumim echipelor Technologistique pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, dar și fostei echipe Quinette, care ne-a încurajat să finalizăm acest proiect. Un alt articol va urma atunci când cele două săli vor fi inaugurate, programat pentru toamna anului 2023.