Un proiect pentru cei care locuesc in periferia Nord al Parisului
Construit în mijlocul câmpurilor, la intersecția dintre Seine et Marne, Val d’Oise și Seine Saint-Denis, între aeroporturile Le Bourget și Roissy, acest proiect va oferi locuitorilor din Ile-de-France aflați departe de capitală o gamă largă de opțiuni de divertisment pentru cei pentru care ajungerea la Paris este prea complicată.
Denumit inițial Colisée de Tremblay en France, punerea pietrei de temelie în iunie 2022 chiar de către primarul François Asensi nu a permis respectarea termenului din primăvara anului 2024 și realizarea ambițiilor inițiale ale acestui proiect gigantic, și anume de a putea găzdui Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.
Seara inaugurării va avea loc abia la 28 septembrie 2024, la șase săptămâni după încheierea competițiilor sportive internaționale. Pentru a reflecta această schimbare, operatorii implicați în proiect au decis să redenumească Colisée în „Arena du Grand Paris”. Complexul este împărțit în două săli, una cu 7 000 de locuri pentru evenimente culturale majore și alta cu 1 500 de locuri pentru evenimente sportive.
Un proiect ambițios
Este un semn al vremurilor că nu doar prețul contează atunci când vine vorba de alegerea partenerilor care vor lucra la construcția acestei clădiri uriașe dedicate evenimentelor culturale și sportive, ci și amprenta de carbon.
Astfel, pentru prima dată, principalul material de construcție utilizat va fi cărămida de pământ crud din regiune, mai precis din pământul excavat pentru construcția „Grand Paris Express”, economisind 3 900 de tone de CO2 care nu vor fi eliberate în atmosferă. Aproximativ 30 000 de blocuri de cărămizi de lut vor fi produse pentru pereți și compartimentări, la doar 5 km de șantier. Utilizarea lutului în construcții joacă, de asemenea, un rol în reglarea umidității clădirii, care atinge cote maxime atunci când sălile sunt pline.
Structura a acoperișului va fi realizată din lemn și nu din beton și, în același spirit, vor fi utilizate fibre de lemn pentru izolarea clădirii. În total, 2 600 de metri pătrați de izolație de origine biologică vor fi plasați sub tencuială. Culoarea ocru a clădirii va reflecta utilizarea lutului brut pentru construcție.
Energia electrică va fi furnizată de 12 000 de metri pătrați de panouri fotovoltaice instalate chiar pe acoperiș, care vor produce echivalentul consumului a 800 de locuințe. Pentru a păstra biodiversitatea regiunii, parcarea va fi plantată cu vegetație, iar apa de ploaie va fi colectată în diferite bazine situate în parcul din jur.
Un proiect durabil cu efecte pe termen lung
Obiectivul acestei clădiri este de a găzdui evenimente culturale și sportive de anvergură, cu o capacitate care nu poate fi găsită decât în vestul regiunii pariziene, echilibrând astfel oferta de spectacole și evenimente din nordul regiunii pariziene. În acest fel, Arena Grand Paris se dorește a fi un magnet pentru nordul regiunii pariziene.
Spre deosebire de predecesorii săi, construcția sălii va fi asimetrică, iar scena nu va ocupa cea mai mică parte a clădirii, ci, dimpotrivă, cea mai largă, astfel încât să crească vizibilitatea și să permită spectatorilor să stea aproape de artiști.
Colaborarea noastră la acest proiect
Am fost solicitați să producem cotierele pentru acest proiect. Din păcate, termenele au fost strânse (două luni, 8.000 de piese) și s-au bazat pe programul inițial. Implicarea noastră a fost limitată la producția prototipurilor, pentru a nu cauza întârzieri ale termenului limită.